Beweegtuin bij De Schakel officieel geopend

“Laat die spierballen zien!”

Olga Commandeur, bekend van ‘Nederland in Beweging’ en wethouder Jan-Pieter van der Schans hebben vrijdagmiddag 13 mei jongstleden de beweegtuin bij buurtcentrum De Schakel in Lunteren officieel geopend. Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje, en natúúrlijk moest er ook worden bewogen. “Want”, zo zei Olga Commandeur, “als je beweegt, maak je endorfine aan, oftewel gelukshormoon. Dat gun ik iedereen!”

De officiële opening was voor LunterenAktief de kers op de taart. De beweegtuin, waar ook een mini-midgetgolfbaan onderdeel van uit maakt, is een initiatief van de stichting, gesteund door Sportservice Ede. Maandenlang hebben zij er, met dank aan vele sponsoren, de schouders onder gezet om dit voor elkaar te krijgen. Voorzitter Henk Hooijer zei tijdens de opening: “Bewegen is erg belangrijk. Wij willen daar in de vorm van deze beweegtuin graag iets in betekenen en hechten tegelijk ook belang aan ontmoeten. De beweegtuin combineert deze twee belangrijke zaken”.

Aan bezoekster Joke Groeneveld de eer om na het welkomstwoord van de voorzitter een zelfgeschreven gedicht over de beweegtuin voor te dragen. Zij is een graag geziene gast bij De Schakel en is zeer enthousiast over het initiatief. “Ik ben een tijd weggeweest, maar woon sinds 6,5 jaar weer in Lunteren. Ik ben destijds meteen naar De Schakel gegaan en doe hier meerdere activiteiten, zoals jokeren en sinds kort dus ook lekker bewegen!”

Wethouder

De woorden van wethouder Jan-Pieter van der Schans sluiten naadloos aan op die van Henk Hooijer en Joke Groeneveld: “De gemeente wordt blij van plekken waar ontmoeten en bewegen centraal staat. Daar dragen wij graag een steentje aan bij. Mijn complimenten voor dit mooie initiatief en hartelijk dank aan iedereen die hiervoor heeft zorggedragen. Ik hoop dat de beweegtuin veelvuldig gebruikt gaat worden”.

Speeltuin

Dan is het woord aan Olga Commandeur. De beweegapparaten in de tuin zijn geleverd door Yalp, een bedrijf waar zij naar eigen zeggen een speciale band mee heeft. “Draai de letters ‘yalp’ eens om. Precies, dan staat er ‘play’. Laten we eerlijk zijn, een beweegtuin als deze is toch ook gewoon net een speeltuin? Een speeltuin met een parcours dat ouderen helpt met grote sprongen vitaler te worden.”

Nadat zij samen met de wethouder een bord heeft onthuld waarop alles sponsoren staan vermeld, is het tijd voor actie: een warming up. Iedereen doet enthousiast mee. “Knieën omhoog, handen omhoog en vier, drie, twee, één…!”, roept Olga Commandeur door haar microfoontje. “Laat die spierballen zien!” Vervolgens vindt er een demonstratie van de verschillende toestellen plaats. Er wordt volop gefietst, geplankt, trap gelopen en zelfs muziek gemaakt met de speciaal daarvoor bedoelde muziekbol. Het is mooie is volgens Olga Commandeur dat je elkaar op veel manieren kunt uitdagen en elkaar kunt nadoen; senioren onderling, maar bijvoorbeeld ook een oma met haar kleinkind. “Oma, kun jij dit ook?”

Blijf trainen

Uiteraard wordt de middag afgesloten met een cooling down. Er wordt met zijn allen een wave gedaan en op de noten van ‘I did it my way’ laat iedereen zijn of haar spieren weer volledig ontspannen. Olga Commandeur besluit met de woorden: “Wees niet te lief voor je lijf en blijf trainen. Dit is goed voor zowel je botten, spieren als hart. Ik wens jullie heel veel plezier met de tuin!”

Praktische info

De beweegtuin en mini-midgetgolfbaan kunnen worden bezocht tijdens de regulieren openingstijden van buurtcentrum De Schakel. De nodige sticks voor midgetgolf zijn binnen te verkrijgen.

Deel dit bericht op social media

Vergelijkbare berichten