Verduurzaming Het Westhoffhuis

Onlangs zijn er 110 zonnepanelen op het dak van Dorpshuis Het Westhoffhuis geïnstalleerd.

Wat kunnen we in het Dorpshuis realiseren om het gebouw duurzamer te maken? Deze vraag heeft het bestuur zich vorig jaar gesteld. Ondanks dat het pand relatief nieuw (2014 red.) is en een beschikt over een EPA-U energielabel, is het zaak om naar de toekomst te blijven kijken. Doen we genoeg om aan de huidige normen en standaarden, die men verwacht van een openbaar gebouw, te voldoen? Al gauw speelde het bestuur met het idee om de energievoorziening duurzamer te make d.m.v. zonnepanelen op het dak van Het Westhoffhuis.

Lunteren-Aktief heeft een energiescan aangevraagd via de Gemeente Ede. Aan de hand van dit rapport is een SDE subsidie aangevraagd bij de overheid.

Na toekenning van de subsidie heeft Ben Herikhuisen (bestuurslid) gekeken naar de uitvoering van het project (de haalbaarheid op technisch en financieel vlak). Omdat het een grote investering betreft heeft Lunteren-Aktief een subsidie aangevraagd bij de Provincie Gelderland.

Toen ook vanuit de Provincie groen licht kwam (De Provincie Gelderland financiert 50% van de projectkosten; de overige 50% betaalt Lunteren-Aktief uit eigen middelen), is begonnen met het plaatsen van de panelen. Inmiddels zijn ze nu een maand operabel en hebben door de warme weken al “overuren” gemaakt.

De verwachting is dat de jaarlijkse opbrengst rond de 30.000 KWu zal zijn ; wat ongeveer gelijk is aan het gemiddelde verbruik van acht huishoudens.

Deel op social media