Buurtcentrum De Schakel

De Schakel wordt ook wel ‘de huiskamer van de buurt’ genoemd. Een kleinschalig en laagdrempelig buurthuis midden in een wijk in Lunteren.
Het buurthuis is er voor iedereen, hier is iedereen gelijk en wordt je opgenomen door de deelnemers en mensen die het buurthuis runnen.
Je kan zelf initiatief tonen voor een activiteit of vrijwilliger worden. Maar het belangrijkste is dat de mensen er zich thuis voelen. Geen drempels, letterlijk en figuurlijk, om binnen te stappen.
Er is een beheerder en een faciliteit medewerker die een vaste aanstelling hebben. Verder wordt het buurthuis gerund door vrijwilligers. Zonder deze vrijwilligers kan het buurthuis niet bestaan. Zij vormen een belangrijk onderdeel voor onze vrijwilligersorganisatie.

Openingstijden: Buurtcentrum De Schakel

Maandag09.00 – 16.00 uur*
Dinsdag09.00 – 16.00 uur*
Woensdag09.00 – 21.30 uur elke 1e en 3e week v.d. maand 22.00 uur*
Donderdag09.00 – 22.30 uur*
Vrijdag09.00 – 12.30 uur elke 1e en 3e week v.d. maand 22.30 uur*
ZaterdagAlleen als er activiteiten gepland staan.*
ZondagGesloten

Buurtcentrum De Schakel, Schaepmanstraat 58 – 6741 WV Lunteren

*) Indien er activiteiten bijkomen of juist wegvallen in de avondurenzijn dan kunnen de eindtijden afwijken.

Er zijn veel bewoners activiteiten die zelfsturend zijn. Deze zijn ontstaan via een actieve vrijwilliger en zijn daarna over gegaan op de deelnemers zelf. En natuurlijk helpen de deelnemers elkaar.
Er zijn cursussen en evenementen die door professionals of amateurs georganiseerd worden.
Wat tot 15 juli 1987 de kleuterschool Het Kwetternest was, werd na sluiting per direct gekraakt door 6 dames uit dezelfde buurt en er volgde een heuse bezetting.
Niet dat het een onbezonnen daad was, nee…. hier was al zo’n anderhalf jaar door een buurtgroep op “gebroed”.

Dankzij een gedegen voorbereiding en activiteitenplan, plus de steun van het Westhoffhuis, kon de toenmalige wethouder Aalbers ervan overtuigd worden dat dit buurthuis in een grote recreatieve en probleemoplossende behoefte in de wijk Noord-Lunteren zou voorzien.
Toen ontstond het Buurtcentrum De Schakel. In overleg met het bestuur van De Schakel en de Gemeente Ede werd besloten om beide huizen in de stichting SSCVL onder te brengen. De dagelijkse leiding van de huizen was tot medio 2013 in handen van Hans van Barneveld.
Toen het Westhoffhuis herbouwd werd in 2014, zijn een groot aantal activiteiten van Het Westhoffhuis verplaatst naar De Schakel.
In 2018 heeft de Stichting besloten de Schakel grondig te renoveren. Het was nodig want het pand, wat gehuurd wordt van de gemeente Ede, was gedateerd en voldeed niet meer aan de huidige normen.
Na een grote verbouwing, een prachtige professionele keuken, nieuwe toiletten, spreekruimte en een mooie uitbouw, is de Schakel feestelijk geopend in oktober 2019.

Deel op social media