Herinrichting Middelpunt

Notarisbank begin mei 2016 1000pxHet kan u haast niet zijn ontgaan: er is veel werk verzet rondom het Middelpunt van Nederland. Bovenop de Lindeboomberg werd ruimte gemaakt voor de cortenstalen cirkels die de bijzondere plek straks markeren, zodat het Middelpunt straks echt aanvoelt als een centrale plek waar diverse paden samenkomen, op de top van een heuvel, met wijds en ver uitzicht en met de natuur (bos, hakhout en heide) tot aan de voet van het plateau. Je kunt jezelf straks midden op het Middelpunt plaatsen, en fotograferen natuurlijk. De plek zal straks worden ervaren als een intieme, beschutte, heel bijzondere plek waar je even binnentreedt en kunt rusten.

Het Middelpunt zelf krijgt vorm door een verhoogd, cirkelvormig plateau, waarbinnen een pleintje ligt met de drie stenen en de lindeboom. En er omheen is inmiddels meer openheid (en daarmee licht) gecreëerd door het omliggende bos om te zetten in hakhout.

Ook de Notarisbank heeft opnieuw de ruimte gekregen. Vanaf de bank zie je weer de vergezichten en de hoogteverschillen die ooit de keuze voor deze plek bepaalden. Om die situatie weer terug te brengen zijn zorgvuldig en onder begeleiding verschillende bomen gekapt.

Het vernieuwde Berkenlaantje
Het vernieuwde Berkenlaantje

Het Berkenlaantje is opgeknapt. De houtige ondergroei is weggehaald en het pad zelf is geëgaliseerd en minder steil gemaakt.  Hierdoor ziet het er niet alleen mooier uit, maar kunnen straks ook minder-validen en families met kinderen in buggy’s het Middelpunt bereiken. Het pad wordt met het oog daarop nog half verhard  (Achterhoeks Padvast).

De herinrichting van het Middelpunt brengt veel lokale krachten samen. Het plan wordt in samenwerking met een Lunterse projectgroep met daarin mensen uit de omgeving die betrokken zijn bij ons bos. Gert van Harn coördineert de grondwerkzaamheden en het bedrijf W. Ten Ham Plaatwerk BV uit Ederveen maakt de cortenstalen ringen.

Na voltooiing, deze zomer, wordt het nieuw ingerichte Middelpunt natuurlijk feestelijk opgeleverd. U hoort wanneer!

Deel op social media