Repaircafé Het Westhoffhuis

Repair Café Lunteren organiseert op elke 1e en 3e woensdag van de maand (van 14.00-16.00 uur) het Repair Café van Lunteren.

In Het Westhoffhuis aan de Dorpsstraat 28, draait het vanaf woensdag 5 oktober allemaal om repareren. Tussen 14:00 uur en 16.00 uur staan vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, speelgoed, servies… alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten meestal raad.

Door repareren te promoten, wil Lunteren-Aktief bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vinden de reparateurs “In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen.”

We benadrukken hierbij dat we geen concurrent zullen en willen zijn van professionele reparateurs (zoals fietsenmakers, kledingreparateurs, meubelmakers).

Wat doen we wel? We richten ons op kleine huishoudelijke apparatuur, verlichting, (elektrische) handgereedschappen, speelgoed e.d.

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Henk van de Hee: “Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een stofzuiger, een cd-speler of een speelgoed racebaan gerepareerd hebt, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt.”

De reparaties zijn gratis met uitzondering van eventueel benodigde onderdelen.

Het Repair Café wordt opgestart door Henk van de Hee en Johan de Boer. Eventueel geinteresseerde vrijwilligers die ook willen helpen met het Repair Café zijn van harte welkom om zich aan te sluiten bij het team. Loop even binnen bij Het Westhoffhuis en mail  naar info@lunterenaktief.nl.

Stichting Repair Café International

Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op (zie Repaircafe.org). Deze stichting biedt professionele ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Lunteren

Lunteren-Aktief organiseert vanaf 5 oktober elke 1e en 3e woensdag van de maand een Repair Café in Het Westhoffhuis. Voor meer informatie ga naar onze website: www.lunterenaktief.nl  

Deel op social media