Het gevaar van loslopende honden

In een week tijd zijn twee jonge reeën doodgebeten door honden in de Duinen van Oostvoorne. Boswachter Jan Alewijn Dijkhuizen van Stichting het Zuid-Hollands Landschap vertelt: “Afgelopen week vond ik twee jonge reeën die aangevallen waren door honden. De eerste was al dood toen ik het dier vond, de tweede is door een dierenarts uit zijn lijden verlost. Het laat zien hoe belangrijk het is om je als hondeneigenaar bewust te zijn van de instincten van je hond en daar goed naar te handelen.”

De jonge reeën zijn opgejaagd en gebeten door loslopende honden. Belangrijk te vermelden dat een ree werd achtervolgd in een deel waar honden los mogen lopen. Dijkhuizen: “Juist dan is het extra belangrijk om als eigenaar alert te zijn en je hond goed onder appel te houden. Ik ga er van uit dat geen enkele hondeneigenaar bewust zijn hond achter reeën laat jagen, maar ik hoop wel dat een eigenaar zich realiseert dat elke hond zijn instinct kan volgen. De gevolgen kunnen dan dramatisch zijn. Maar ook alleen het opjagen van een ree kan al ernstig zijn als het dier in paniek de weg op vlucht.”

Het tweede jonge ree is wel aangevallen en gebeten in een gebied waar honden aan de lijn moeten. Een loslopende hond had het reekalf in de rug gebeten waardoor het aan de achterzijde verlamd is geraakt. “Gelukkig had de eigenaar van deze hond het verantwoordelijkheidsbesef om een dierenarts te bellen, iets wat bij het eerdere incident niet is gebeurd. Maar ook de dierenarts kon niets anders doen dan het jonge dier uit zijn lijden verlossen.”
[pro_ad_display_adzone id=”1309″]

“Het gaat je niet in je koude kleren zitten als zo’n mooi jong dier in je handen moet sterven” aldus Dijkhuizen. Hij roept hondenbezitters dan ook op om zich aan de toegangsregels te houden: “In de natuur is plaats voor iedereen, en het is prachtig dat zoveel mensen van de natuur genieten. Iedereen is ook welkom in onze gebieden. Zolang iedereen de regels respecteert en zijn hond onder appèl houdt, moet dat ook prima kunnen. En mocht het toch mis gaan bel dan de lokale toezichthouder op, zij kunnen de juiste personen benaderen om te helpen.”

Deel op social media