Het Lunters hapje oktober 2020
Het is weer herfst. Soms is het al koud en regenachtig. Wat is het dan fijn om op de bank te gaan zitten met een goed boek of tijdschrift en een lekkere beker warme chocolademelk met zelfgebakken, gevulde speculaas. U raadt zeker al waar dit recept voor is..
Ik hoop dat u ervan geniet!
Gevulde speculaas
Benodigdheden:
250 g amandelspijs
250 g zelfrijzend bakmeel
125 g lichte Basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
2 eetlepels (=12 g) speculaaskruiden
mespunt zout
100 g boter
2 eieren
circa 12 witte amandelen
Bereiding:
Voorbereiding
(± 15 minuten)
Boven een kom het bakmeel met basterd- en vanillesuiker, speculaaskruiden en zout zeven. De boter toevoegen en met 2 messen in stukjes ter grootte van een erwt snijden. Eén ei loskloppen, bij het deeg voegen en alles snel tot een samenhangende deegbal kneden. Het deeg verpakt in folie minimaal 1 uur, maar bij voorkeur een nacht in de koelkast leggen.
Bereiding
(± 60 minuten)
De oven voorverwarmen op 190°C. Op een met bloem bestoven werkvlak het deeg uitrollen tot een lange lap van circa 10 cm breed en 3 mm dik. Van de amandelspijs een rol vormen en deze op het deeg leggen. Het deeg natmaken en om de spijs rollen en met de naad naar onderen op een ingevet of met bakpapier beklede bakplaat leggen. In de rol enkele amandelen drukken en de bovenkant met een losgeklopt ei bestrijken. De gevulde speculaas in circa 30 minuten in de onderste helft van de oven gaar bakken.
Opmerking
In geval van heteluchtoven, de temperatuur met 10 à 20°C verlagen.