Het Lunters hapje september 2021
Spanakopita
Ingrediënten voor 6 personen:
10 vellen filodeeg
800 gr verse spinazie
300 gr feta
3 eieren
2 tenen knoflook
1 ui
snuf tijm
Snuf dille
snuf peper en zout
Boter om te bestrijken
1 eetlepel olie
Benodigdheden
Springvorm of ovenschaal van ca. 22 cm
Bereiding:
Laat het filodeeg ontdooien in de verpakking of onder een iets vochtige doek. Verwarm ondertussen de oven op 180 graden. Snipper de ui en knoflook. Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook 3 minuten. Voeg de spinazie toe en laat slinken.
Doe het spinazie mengsel in een vergiet en druk zo veel mogelijk vocht er uit. Klop de eieren los in een grote kom. Brokkel de feta erbij en klop er door. Schep de uitgelekte spinazie er door. Breng het mengsel op smaak met tijm, dille, peper en eventueel een klein beetje zout (let op de feta is ook al zout).
Smelt de boter en vet de vorm in. Leg 1 vel filodeeg op de bodem van de vorm en de randen. Bestrijk deze lichtje met boter en leg hier weer een ander vel op. Herhal dit nog een paar keer zodat er 5 vellen filodeeg over de bodem zijn verdeeld. Zorg dat de randen van de vorm ook allemaal bedekt zijn, vouw het deeg wat over de rand hangt naar buiten.
Giet het spinazie mengsel in de beklede vorm. Leg hier 3 vellen filodeeg met boter er tussen op. Vouw het overhangend deeg naar binnen en leg de laatste 2 filodeegvellen er bovenop en knip eventueel iets bij zodat hij er netjes uit ziet.
Besmeerd de bovenzijde ook weer met boter. Snijd met een scherp mes de bovenzijde van de spanakopita al in 6 of 8 punten. Hierdoor wordt het makkelijker om hem na het bakken aan te snijden.
Bak de spanakopita ca. 30 tot 35 minuten tot hij mooi goudbruin en gaar is. Laat ca. 10 minuutjes staan na het bakken en serveer eventueel met een lekkere salade of tzatziki.
Tip: ook lekker met wat pijnboompitjes door de vulling.
Recept en foto’s zijn afkomstig van https://www.leukerecepten.nl/recepten/spanakopita/