KOKEN MET LIESJE JANUARI 2018

Shepherd’s Pie 

Het nieuwe jaar is begonnen, voor iedereen nog een gelukkig 2018 gewenst.Het is nu volop winter en dat betekent tijd voor stevige kost. Op Kerstavond is deze shepherd’s pie binnen ons gezin een echte traditie (samen met een bezoek aan het openlucht museum).’s Ochtends voor dat we gaan bereid ik het gerecht voor, als we aan het einde van de dag moe en verkleumd thuiskomen zet ik de ovenschotel in de oven, de kaarsen gaan aan, de glazen worden met een stevige rode wijn gevuld en smullen maar ! Ingrediënten:Voor de vulling:
800 gr gehakt (lam of rund)
1 grote winterpeen, geraspt
2 grote uien, gesnipperd
olijfolie van goede kwaliteit
blikje tomatenpuree
scheutje rode wijn
Worcestershiresauce
5 tenen knoflook
1 el verse of gedroogde rozemarijn
1 el verse of gedroogde tijm
versgemalen peper en zout naar smaak
Voor de aardappelpuree:
1 kg aardappelen
volle melk
roomboter
olijfolie van goede kwaliteitnootmuskaat
geraspte Oude Hollandse kaas of Cheddar (Engelse kaas)
versgemalen peper en zout naar smaak Bereidingswijze:Kook de aardappels in een ruime hoeveelheid water tot ze gaar zijn. Giet ze af, voeg alle ingrediënten voor de aardappelpuree toe en maak er een mooie, zachte puree van. Gebruik zo nodig wat extra slagroom, melk of boter tot de puree de consistentie heeft die gewenst is.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verhit de olijfolie in een flinke pan. Doe het gehakt in de pan en blijf erin roeren tot het gehakt bruin is en verdeeld in kleine stukjes. Voeg fijngesneden knoflook, tijm en rozemarijn toe en roer even door. Voeg dan ook de wortel en ui toe en blijf nog even roeren.
Voeg Worcestershiresaus naar smaak toe, tomatenpuree en een flinke scheut rode wijn en laat een minuut of 5 doorpruttelen.

Schep het gehaktmengsel in een ovenschaal. Doe de aardappelpuree er overheen en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Verdeel lekker veel kaas en een paar puntjes roomboter over de aardappelpuree.

Zet de Sheperd`s Pie ongeveer 20 minuten in de oven, tot de kaas gesmolten is en de aardappelpuree een bruin korstje heeft.