Museum Lunteren eert Hugo de Vries

Introvert, buitengewoon geleerd, vol passie voor plantkunde en bekend geworden door de mutatietheorie: prof. dr. Hugo de Vries. Altijd als hoogleraar in de plantkunde werkzaam geweest aan de Universiteit van Amsterdam. Eenmaal gepensioneerd kwam hij in Lunteren te wonen waar hij tot zijn dood in 1935 door muteerde met de teunisbloem. Tijd om deze bijzondere man eens meer voor het voetlicht te halen vond Peter Zuurbier. Op 21 januari wordt een buste van De Vries in Museum Lunteren onthuld. Beeldhouwer Leo Nellestein legt de komende weken de laatste hand aan dit prachtige werk.

Een gesprek met beide heren geeft een heel andere kijk op de wellicht onbekende, maar beroemdste ex-inwoner van Lunteren professor doctor Hugo de Vries.

Peter Zuurbier is gepensioneerd en werkte voor zijn pensioen als hoogleraar aan de Universiteit van Wageningen. „Daarnaast ben ik veel bezig geweest met zaken die voor Lunteren belangrijk zijn waaronder het zwembad en de sporthal. Ook ben ik voorzitter geweest van de dorpsraad. Een van de vele activiteiten die we hier in Lunteren organiseren is ‘Lunteren op maandag’. Dorpsgenoten worden dan in Parkhotel Hugo de Vries uitgenodigd om een gezellige avond te hebben rondom een bepaald thema gelinkt aan Lunteren. Op een bepaald moment hield bioloog Hilco Frijlink een inleiding over Hugo de Vries. Toen ontstond al brainstormend het idee om een buste voor deze man, die 80 jaar geleden overleed, te laten maken. Op die manier krijgt hij wellicht meer bekendheid in ons dorp, maar ook voor mensen die Museum Lunteren bezoeken. Tja, en wie kan zo’n beeld beter maken dan onze eigen Lunterse beeldhouwer Leo Nellestein?”

Leo houdt zich sinds 1986 bezig met beeldhouwen en is daar min of meer ingerold. „Ik ben een fervent bergbeklimmer en tijdens mijn vakantie in Chamonix wilde ik graag op rotsen en ijs klimmen. Echter, het weer liet dat niet toe. Om de verveling de baas te blijven ben ik het stadje Chamonix ingegaan en zag dat men daar aan het beeldhouwen was. De vonk sprong over en ik kocht ter plekke beitels. Eenmaal thuis bleek dat er ook beeldhouwers in mijn familie zijn en van hen heb ik het vak geleerd. Ik werk inmiddels met diverse materialen, in opdracht en werk mee aan exposities. Toen Peter met de vraag kwam of ik een buste wilde maken van Hugo de Vries heb ik meteen bevestigend geantwoord. Zoiets is prachtig om te doen, vooral omdat ik nu op een andere manier te werk ben gegaan. Ik heb gebruik gemaakt van neoliet en brons. Daarbij heb ik geprobeerd om het karakter van de man zo goed mogelijk ‘te vangen’. In zijn oogopslag zie je iets terug van het naar binnen gericht zijn.”

Hugo de Vries woonde van 1918 tot 1935 in villa De Boeckhorst (nu Parkhotel Hugo de Vries). In zijn proeftuin, gelegen naast zijn villa beet hij zich vast in zijn passie: het kruisen van de teunisbloem. Peter: „Hij ontdekte dat er bepaalde genetische materialen worden overgedragen wanneer je planten kruist. Hoe zit zoiets in elkaar? Wat is verantwoordelijk voor wat? Dat waren fundamentele vragen voor De Vries. Hij had geen specifiek doel voor ogen maar zocht naar antwoorden op wezenlijke vragen van het leven. Pangene, dat was het begrip wat hij gebruikte voor de drager van erfelijk materiaal en daar komt ons begrip ‘gen’ vandaan. Hij correspondeerde daar veel over met de door hem zeer bewonderde Charles Darwin. Kopieën van de brieven zijn in het museum te zien.” Professor Hugo de Vries (1848-1935) is voor zijn wetenschappelijke verdienste drie keer voorgedragen voor de Nobelprijs. Alle reden dus om de man die wereldwijd van diverse universiteiten maar liefst elf eredoctoraten ontving de eer te geven die hem toekomt.

In aanwezigheid van enkele nazaten zal op zaterdag 21 januari om 15.30 uur in Museum Lunteren de buste van professor Hugo de Vries worden onthuld. Daarnaast houdt Hilco Frijlink een korte inleiding over de internationaal gelauwerde bioloog en geeft Leo een toelichting op zijn werk. Het geheel wordt afgesloten onder het genot van een hapje en een drankje (verzorgd door Parkhotel Hugo de Vries) in het museum, waar de buste op een sokkel vanaf dat moment permanent te zien zal zijn. Voor meer informatie www.oudlunteren.nl.