Voorstelling van Cultura

Cultura presenteert: een journalistiek theaterstuk

ZIJ ZIJN WIJ, een samenspel van jong en oud

Lachende gezichten, tranen in de ogen en gefronsde wenkbrauwen. Dat is wat de makers Boaz Boele en Nathalie Wendt hopen te zien tijdens de voorstelling ZIJ ZIJN WIJ op 27 en 29 augustus.
In deze voorstelling zetten vijf jonge en vijf oudere spelers u stil bij thema’s als eenzaamheid, alleen zijn, veerkracht en levensveranderende gebeurtenissen.

Dit project ontstond toen Nathalie vanuit haar opleiding journalistiek onderzoek deed naar de eenzaamheid van ouderen en dit theatraal wilde maken. Ze zocht contact met Cultura en er ontstond een mooie samenwerking waarin Nathalie ruimte en ondersteuning krijgt vanuit Cultura. Cultura koppelde haar aan Boaz Boele, een theatermaker die al jaren met senioren werkt.

En zo ontstond het project ZIJ ZIJN WIJ. Samen maken zij een theatervoorstelling, waarbij de opgetekende verhalen van Nathalie als input dienen. De voorstelling zal niet de letterlijke afspiegeling zijn van die verhalen van de ouderen die Nathalie sprak voor haar onderzoek, maar ze dienen als inspiratie en als basis waarop de voorstelling wordt gebouwd.

Naast de spelers zijn er ouderen betrokken vanaf de zijlijn. Zij wonen repetities bij waarin zij mogen meedenken over de inhoud en in gesprek gaan met de spelers. Gedeeltelijk vind dit proces ook online plaats, waarvoor de ouderen digitaal worden bijgespijkerd.

Het mooie aan dit ‘zijlijntraject’ is de impact die er wordt gegenereerd. Er zijn heel wat ouderen die nu ook mede door Corona veel thuis zitten en weinig mensen zien. Op deze manier komen zij de deur uit en leggen zij de verbinding met anderen.

Dit geldt net zo goed voor de spelers. In korte tijd is er een sterke verbinding in de groep ontstaan en vervaagt of verrijkt het leeftijdsverschil alleen maar. De gesprekken tijdens de repetities over de thema’s helpen hierin. Maar ook de scènes roepen herkenbare situaties in hun eigen leven op en daaruit ontstaan mooie en kwetsbare gesprekken.

Dit project was niet mogelijk geweest zonder de subsidie van Provincie Gelderland. Vanwege de Corona-maatregelen die de samenleving diep raakt, heeft Provincie Gelderland geld beschikbaar gesteld om initiatieven te ondersteunen die voor sociale verbinding zorgen. En met trots mag gezegd worden dat dit project daar één van is.

Er zullen 2 voorstellingen plaatsvinden:

  • donderdag 27 augustus, aanvang 19:00 uur, Cultura Ede
  • Zaterdag 29 augustus, aanvang 15:00 uur, Cultura Ede

Kaartjes kosten € 3,- en zijn te koop via www.cultura-ede.nl.

Omdat we vasthouden aan de Corona-maatregelen, is er een beperkt aantal publiek toegestaan. De voorstelling zal daarom ook live gestreamd worden, zodat u de voorstelling vanuit uw woonkamer kan meemaken. Ook hiervoor moeten kaartjes gekocht worden.

Wat kan u dus verwachten? Een prikkeling van uw denkbeeld over verschillende generaties, lachen tot u niet meer bijkomt, maar misschien ook stilte en een brok in uw keel. Wij zien uit naar u komst!

Deel op social media