Koken met Liesje mei 2018

Koken met Liesje, 

De afgelopen weken heeft groenten wel een hoofdrol gespeeld in mijn recepten. Natuurlijk de witlofsoep, en de lekkere voorjaarsgroenten die zo lekker bij de zalm uit de oven passen. 

Maar een van de groenten die we, zeker in deze tijd van het jaar, niet mogen vergeten zijn de asperges. 

Op het moment dat ik dit stukje schrijf is het echter nog niet warm genoeg geweest voor een goede start van dit mooie product en zijn de asperges moeizaam te verkrijgen en bovendien heel erg duur. Daarom ook nu weer een recept voor een soepje; Aspergesoep. 

Voor 4 personen heeft u nodig:

500 gram asperges

1 pot asperges

1 groentebouillonblokje

1½ liter kraanwater


30 g ongezouten roomboter


30 g bloem


1 middelgroot ei


150 g gerookte zalmsnippers

4 el verse slagroom


2 el verse peterselie


Was de asperges, verwijder de houtachtige onderkant van de asperges en schil ze rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden. Breng de asperges met de schillen en het bouillontablet (in een asperge pan) met 1.5 liter water aan de kook. Neem na 15 min. de asperges uit de pan en laat de schillen nog 30 min. op laag vuur doorkoken. Zeef het kookvocht en gooi de schillen weg. Snijd de gekookte asperges in stukjes. Voor nog wat extra aspergesmaak kunt u nu het potje asperges inclusief het vocht toevoegen en met de staafmixer fijnmalen. Het kookvocht wordt daarmee al wat dikker, maar ook voller van smaak. 

Smelt in een soeppan de boter, strooi de bloem erover en roer deze door de boter. Laat dit even bruisen en voeg al roerend scheut voor scheut het kookvocht van de asperges erbij. Laat de soep 15 min. op laag vuur doorkoken.

Kook het ei hard, laat schrikken en prak fijn met een vork. Voeg het ei, de aspergestukjes, zalmsnippers en de slagroom toe aan de soep.

Breng het geheel op smaak met zout en (versgemalen) peper en strooi de fijngesneden peterselie erover. Pas echter wel op voor te veel zout, de zalm is immers al zout van zichzelf. 

Smakelijk eten met dit feestelijke gerechtje. 

Liesje.

Deel op social media