Paasconcert in De Koepel: Stabat Mater van Pergolesi

Het Stabat Mater is een kerkelijk Latijns gezang dat stamt uit de Middeleeuwen. Het gaat over het lijden van Maria nadat haar zoon Jezus is gekruisigd. Er bestaan verschillende prachtige composities, waarvan die van Pergolesi één van de beroemdste is. ‘Huilend stond de moeder aan de voet van het kruis, waaraan haar zoon te sterven hing.’ Zo luidt de beginregel van het gedicht dat omstreeks 1300 geschreven werd ter ere van de Heilige Maria. Pergolesi kreeg de opdracht om het Stabat Mater gecomponeerd door Alessandro Scarlatti dat tot dan toe elke Goede Vrijdag in Napels was opgevoerd, te vervangen.

In heel Europa trok zijn Stabat Mater veel belangstelling. Andere componisten zoals Johann Sebastian Bach gebruikten thema’s uit het werk, zoals indertijd wel vaker gebeurde. (Bach gebruikte het Stabat Mater als basis voor het motet Tilge, Höchster, meine Sünden, BWV 1083). Door de populariteit verschenen er in de 18e eeuw diverse uitgaven van het Stabat Mater, maar niet elke uitgever prefereerde authenticiteit boven verkoopcijfers, waardoor vele uitgaven onnauwkeurig bleken. Waarschijnlijk heeft Pergolesi het Stabat Mater met tussenpozen geschreven. Het slotduet schreef hij toen hij op zijn sterfbed lag (1736). Pergolesi had tuberculose, waaraan hij op 26-jarige leeftijd stierf.
Christiana Plein verzorgt samen met een gastsopraan en begeleid door vier musici op saxofoon een prachtig en onnavolgbaar concert. Toegangskaarten voor dit buitengewoon exclusieve concert kunnen besteld worden via de website van het Luntersche Buurtbosch (€25,- p/p).

Deel op social media