Koken met Liesje mei 2017

Op het moment van schrijven is de meivakantie in volle gang. Veel kinderen hebben dit jaar zelfs 2 weken meivakantie. Omdat het weer tijdens deze vakantie soms wel wat te wensen overlaat, is het misschien leuk om met de kinderen lekker de keuken in te duiken. Koekjes bakken en de kids die laten versieren of wellicht zelfs een cake of taart bakken, is heel leuk om te doen.

Het onderstaande recept voor een stroopwafeltaart biedt daar een uitgelezen kans toe. Bakken zonder oven is niet alleen ideaal om met kinderen te doen, maar maakt het vaak ook voor de niet zo ervaren keukenprins(es) een stuk makkelijker om toch met een leuk resultaat voor de dag te komen.

Veel succes ! 

Ingrediënten

Banketbakkersroom

-2 zakjes banketbakkersroom van dr. Oetker

-700 ml volle melk

-3 blaadjes gelatine

-schaaltje met koud water

Taartbodem

-17 mini stroopwafels + extra om de bovenkant te garneren. Ik heb iets meer dan 1 zakje gebruikt.

-6 grote stroopwafels

-40 gram boter

Decoratie

-500 ml slagroom

-2 porties banketbakkersroom (zie hierboven)

-karamelsaus

-springvorm van 22 cm

Bereidingswijze

Leg allereerst 3 blaadjes gelatine in koud water te weken. Maak vervolgens de banketbakkersroom met de volle melk i.p.v water aan (dit geeft de room een vollere smaak dan wanneer je dit met water doet), maar houd een heel klein beetje melk apart. Deze melk verwarm je in een pannetje of in de magnetron. Let op de melk hoeft niet te koken, maar moet heet genoeg zijn om de gelatine in op te lossen. De blaadjes gelatine knijp je uit en laat je dus oplossen in het pannetje met melk. Vervolgens doe je dit bij de rest van de melk, waarmee je de banketbakkersroom aanmaakt. De gelatine geeft net even wat meer versteviging en die wil je straks graag hebben in je taart. De banketbakkersroom zet je nu in de koelkast om op te stijven.

Vervolgens snijd je van de kleine stroopwafeltjes iets minder dan een derde af. Zet de stroopwafeltjes tegen de rand van de springvorm. Doe de kleine stukjes in een keukenmachine en voeg hier nog 6 grote, in stukjes gesneden, stroopwafels aan toe. Vermaal de koeken tot grove kruimels. Let op, niet te fijn malen, anders wordt de bodem te hard en kun je hem niet meer snijden.

Smelt de boter en voeg de kruimels hierbij. Roer dit goed door en verdeel dit over de bodem van de springvorm. Druk het lichtjes aan, zorg ervoor dat de kleine stoopwafeltjes aan de randen ook vast komen te zitten. Het lijkt misschien alsof je te veel boter hebt gebruikt voor de bodem, dit is niet zo. Dat komt door de karamel, door de warme boter smelt dit ook. Zet de vorm in de koelkast zodat de bodem stevig wordt. Wanneer de room en taartbodem volledig zijn afgekoeld, haal je beide uit de koelkast. Schep vijf volle eetlepels room in de vorm en verdeel dit over de bodem. Zet beide terug in de koelkast.

Decoratie

Klop de slagroom stijf in een kom. Vul alvast een spuitzak met (stervormig) spuitmondje met slagroom en leg deze even in de koelkast. De banketbakkersroom en slagroom die nu overblijft, roer je door elkaar. Nu heb je zwitserse room. Schep de room in de vorm en verdeel dit gelijkmatig. Zorg dat de karamelsaus op kamertemperatuur is. Giet over de room en verdeel gelijkmatig met een lepel. Spuit rondom kleine toefjes slagroom. En steek tussen ieder toefje slagroom een half stroopwafeltje. Uiteindelijk kun je ook in het midden nog een toef slagroom spuiten en met in vieren gesneden stroopwafeltjes garneren.

Bron: Taarten bakken en versieren van Laura Kieft

Deel op social media